Distributie op eigen terrein met Renault Trucks E-Tech Master

Distributie op eigen terrein met Renault E-Tech Master

Kunnen we de interne distributie op onze productielocatie in Petten emissieloos uitvoeren met een elektrisch voertuig? Die vraag stelde Curium Pharma, wereldwijd marktleider in nucleaire geneeskunde. Het bedrijf rijdt nu met een Renault Trucks E-Tech Master die is geleverd door Renault Trucks en Bedrijfswagendealer LVS. “Onze medewerkers zijn er bijzonder verguld mee. Voor kort stop-en-go-werk is een elektrisch voertuig ideaal.”

Wereldwijd marktleider in nucleaire geneeskunde

Curium Pharma is wereldwijd marktleider en heeft vestigingen op diverse continenten. Een van de productielocaties is gevestigd in Petten. Deze fabriek is gespecialiseerd in het maken, verwerken en distribueren van medische isotopen: een basis-ingrediënt van radio-farmaceutische producten die gebruikt worden voor diagnose en therapie. 

Elektrische distributie

Het ADR-transport van radioactief-farmaceutische producten laat Curium Pharma uitvoeren door gespecialiseerde transporteurs. Op het terrein doet Curium Pharma de distributie van non ADR-goederen wel zelf. “Op onze productielocatie in Petten staan verschillende gebouwen”, zegt Martijn Koenis, Director of Distribution. “Tussen die gebouwen moeten goederen, zoals verpakkingsmateriaal, grondstoffen en halffabricaten worden vervoerd en dat doen we met een eigen bestelbus.”

Toen onze dieselbus aan vervanging toe was, zijn we gaan kijken of we de distributie elektrisch kunnen doen. We zitten hier namelijk in de duinen in een beschermd Natura 2000-gebied. We zijn ons bewust van de omgeving en willen hier zuinig mee omgaan. Bovendien hoeven we het terrein bijna nooit af, dus we maken niet veel kilometers. Voor kort stop-en-go-werk is een elektrisch voertuig ideaal. Ook verbeteren we met de inzet van een schoon en stil voertuig de leefbaarheid op het terrein.”

650_2023_Curium_Pharma_Petten-027
650_2023_Curium_Pharma_Petten-019
650_2023_Curium_Pharma_Petten-020

LVS Bedrijfswagens biedt one-stop-shop

De keus viel op de Renault Trucks E-Tech Master. “Renault Trucks heeft al grote stappen gezet in de elektrificatie van voertuigen”, zegt Koenis. “Wij hebben vertrouwen in dit product. De Renault Trucks E-Tech Master wordt geleverd met acht jaar garantie op de batterij. Daar spreekt vertrouwen in de kwaliteit van het eigen product uit.”

“Bovendien ken ik LVS Bedrijfswagens als dealer met een goede reputatie. Voertuigen zijn niet onze corebusiness: wij zijn een fabriek die moet produceren en ik wil geen sores hebben over de bus. Daarom zoeken we een one-stop-shop. LVS heeft dat in dit traject volledig waargemaakt. Wij hadden een aantal wensen over de inrichting van de laadruimte en LVS heeft alles voor ons geregeld: van betimmering, verlichting en bekleding tot de coördinatie met de externe partij die de bestickering heeft gedaan. Voor mij is het prettig dat ik alles bij één partij kan onderbrengen die alles regelt en ons ontzorgt.”

Een stil voertuig

De Renault Trucks E-Tech Master is inmiddels onderweg. “Onze medewerkers zijn er bijzonder verguld mee. Het is een heel stil voertuig en dat wordt als bijzonder prettig ervaren. Bovendien kunnen ze rechtop in de laadruimte staan en dat is voor hen een groot voordeel omdat we de meeste laad- en loshandelingen met de hand uitvoeren. Om die reden is de bus aan de achterkant bij de laadruimte voorzien van een extra trede om makkelijk te kunnen in- en uitstappen.”

Opladen met energie van zonnepanelen

Het opladen van de Renault Trucks E-Tech Master gebeurt op eigen terrein. “Per week rijden we 40 tot 70 kilometer met deze bus, dus actieradius is voor ons geen issue. Omdat we uitsluitend stop-en-go-werk doen, kunnen we ook veel energie winnen met regeneratief remmen. De bus gaat in het weekend aan de oplader. Dan laden we de bus met de stroom die wordt opgewekt met de zonnepanelen die op ons dak liggen. Het is dus in alle opzichten een duurzaam voertuig.”

650_2023_Curium_Pharma_Petten-008

Over Curium Pharma

Curium is een van de belangrijkste bedrijven ter wereld voor de nucleaire geneeskunde. Curium heeft ruim 2000 medewerkers en bedient klanten in meer dan 60 landen. “De producten die we onder andere in Petten ontwikkelen en produceren gaan de hele wereld over, tot aan Australië en Nieuw-Zeeland”, zegt Koenis. “Elk jaar worden hiermee wereldwijd zo’n 14 miljoen onderzoeken bij patiënten uitgevoerd, waarmee afwijkingen in de botten, longen, het hart, de nieren, het bloed enzovoorts aan het licht worden gebracht.”

 Meer weten over Curium Pharma, lees hier verder