HVC Groep gaat elektrisch de stad in met de Renault Master E-Tech

HVC Groep gaat elektrisch de stad in met de Renault Master E-Tech

HVC Groep zamelt afval groen in. Voor het afvoeren van (zwerf)afval en snoeiafval zet het bedrijf twee elektrisch aangedreven Renault Trucks E-Tech Masters met veegvuil kipper in. HVC Groep koos voor de Renault Master E-Tech Chassis Cabine omdat dit voertuig geschikt is voor een veegvuilopbouw en een B-rijbewijs voldoende is om ermee te mogen rijden. De voertuigen zijn geleverd door Renault Trucks en Bedrijfswagendealer LVS.

HVC Groep werkt voor 51 gemeenten en acht waterschappen. Het bedrijf houdt zich onder meer bezig met afvalinzameling en produceert en levert duurzaam geproduceerde warmte en stroom. Ook houdt HVC Groep voor verschillende gemeenten de openbare ruimte op orde. In Purmerend en Medemblik gebeurt dat sinds kort met twee Renault E-Tech Masters met veegvuil kipper van Karhof Carrosserieën. “Met deze voertuigen zamelen onze mensen afval uit prullenbakken in, ruimen ze afval op dat naast ondergrondse containers is geplaatst en voeren ze groenafval af”, zegt wagenparkbeheerder Evert-Jan Plas.

650_2023_HVC_Velsen_Zuid-010

Met deze aanschaf maakt Renault zijn debuut in de vloot van HVC Groep. “Dit zijn voor ons de eerste elektrische voertuigen met een veegvuilopbouw”, zegt Plas. “Renault kan als een van de weinigen elektrische voertuigen leveren die geschikt zijn voor deze opbouw, met ook de reikwijdte die wij wensen. We rijden per dag maximaal 120 kilometer en daarvoor de actieradius van de Renault Master E-Tech ruim voldoende, ook hebben deze voertuigen een netto laadvermogen van 973kg wat zeer uniek is.”

Fijne voertuigen om mee te rijden

De Renault E-Tech Master Chassis Cabine is de basis voor de veegvuilopbouw van Karhof Carrosserieën. De voertuigen zijn door HVC Groep, LVS en Karhof gezamenlijk gespecificeerd. “Aan de voorkant van dit traject hebben we met zijn drieën om tafel gezeten om te bespreken wat wij willen en wat er mogelijk is. Met het resultaat zijn we heel tevreden. De voertuigen zien er netjes uit, zijn robuust, rijden fijn en het belangrijkste: het werk dat we er mee willen doen, kunnen we hiermee prima uitvoeren.”

Elektrisch rijden met B-rijbewijs

De E-Tech Master heeft een GVW tot 3.500 kg en dat betekent dat een B-rijbewijs genoeg is om ermee te mogen rijden. Plas: “Dat is ook een reden om voor de elektrisch aangedreven Renault Master te kiezen. De meeste elektrische voertuigen zijn zwaarder dan 3500 kilo en daarvoor is binnenkort een C-rijbewijs verplicht om ermee te mogen rijden, maar voor de Renault Trucks E-Tech Master hoeft dat niet.”

650_2023_HVC_Velsen_Zuid-012

Opladen op eigen terrein

De Renault Master E-Techs zijn gestationeerd bij de vestigingen van HVC Groep in Middenmeer en Velsen, waar de voertuigen worden opgeladen. “We hebben in totaal zeven vestigingen en bij elke locatie hebben we opladers. Deze auto’s staan na werktijd 14 uur stil en dat is ruim voldoende om ze weer volledig op te laden.”

Meer elektrische Renault-voertuigen op komst

De aanschaf van de Renault E-Tech Masters past in de ‘vergroening’ van het wagenpark van HVC Groep. “In onze bedrijfsvoering is duurzaamheid de rode draad”, zegt Plas. “Bij HVC Groep willen we trendsetter zijn op dit gebied, en dat geldt ook voor het wagenpark. We zijn al sinds 2017 bezig met elektrisch rijden. We hebben vierhonderd voertuigen en daarvan is inmiddels bijna 10% elektrisch. Er staan nog zo’n twintig voertuigen in bestelling, waaronder twee elektrische Renault Trucks E-Tech D Wide’s met achterlader waarmee we huisvuil gaan inzamelen.”

Onderhoudscontract op maat

Hoe kijkt Plas terug op de samenwerking met LVS in dit traject? “Elektrisch rijden is een kwestie van leren en kennis uitwisselen. Hoeveel vermogen heb je nodig om het werk te kunnen doen? Hoe gaat het opladen? Wat kun je qua onderhoud verwachten? Dat zijn zaken waarover we heel goed kunnen sparren met LVS. Ze hebben ook een custom made onderhoudscontract voor ons gemaakt. In principe doen wij al het onderhoud zelf, maar in dit geval heeft LVS ons een passend voorstel gedaan waardoor we toch voor een servicecontract kiezen. LVS is een dealer die met je meedenkt.”

Over HVC Groep

HVC Groep is duurzaam energie- en afvalbedrijf met 1300 medewerkers. Het bedrijf is actief in Noord-Holland en Zuid-Holland, Flevoland, Utrecht en Friesland. Naast afvalinzameling en recycling houdt HVC Groep zich bezig met warmteontwikkeling en -levering, windenergie, zonne-energie, energieproductie uit biomassa, gescheiden inzameling, beheer van de openbare ruimte, vergisting/compostering, energieproductie uit restafval en slibverwerking.

* Acquisitie naar aanleiding van dit bericht wordt niet op prijs gesteld.

650_2023_HVC_Velsen_Zuid-016