BPM-vrijstelling vervalt

BPM-Vrijstelling vervalt

Profiteert u als ondernemer nu van de vrijstelling op BPM van uw bestelwagens? Dan gaat er het een en ander veranderen. Wij praten u graag even bij.

Over de aanschaf van een voertuig moet BPM -Belasting van Personenauto's & motorrijwielen- worden betaald. Voor ondernemers geldt dit, onder een aantal voorwaarden, nu niet bij de aanschaf van een bestelauto. Dit valt onder de Ondernemersregeling

In het belastingplan die op Prinsjesdag 2022 is gepresenteerd, is te lezen dat deze vrijstelling per 2025 gaat vervallen. Hierdoor moet over iedere diesel bestelwagen straks dus BPM betaald gaan worden.


BPM op basis van CO2 uitstoot

Momenteel wordt de te betalen BPM berekend op basis van 37,7% over de adviesprijs van het voertuig, excl. BTW. Dit gaat per 2025 ook veranderen. U gaat straks BPM betalen op basis van de CO2 uitstoot van uw voertuig. Het bedrag per gram CO2 is € 66,91. Hoe hoger de uitstoot van CO2, hoe hoger de BPM die u betaalt.

Om u een idee te geven hebben we het voor een paar modellen voor u uitgerekend:

- Renault Trafic | L2 | 150PK = 184gr. CO2 X 66,91 =€ 12.311,- BPM
- Renault Master | L2H2 | 150PK = 235gr. CO2 X 66,91 =€ 15.723,- BPM
- Renault Master | L3H2 | 145PK = 351gr. CO2 X 66,91 =€ 23.485,- BPM

Wanneer?

Voor een nieuwe bestelwagen is de datum van registratie bij het RDW (de tenaamstelling), bepalend voor of u nog gebruik kunt maken van de BPM-vrijstelling. Het moment dat uw bestelwagen geleverd wordt, bepaalt wanneer de auto tenaamgesteld kan worden.

Concreet: u wilt een nieuwe diesel bestelwagen en deze wordt na 1 januari 2025 tenaamgesteld, dan kunt u geen gebruik meer maken van de BPM-vrijstelling zoals deze nu geldt. U moet dan BPM gaan betalen op basis van de uitstoot van uw bestelwagen.

Vanzelfsprekend maken wij samen met u de afweging wat voor u de juiste investering is. Op basis van de levertijd van een nieuw diesel voertuig, kan overstappen op elektrische voertuigen bijvoorbeeld waardevol zijn.

Geen uitstoot, is geen BPM

In het belastingplan is ook te lezen dat de vrijstelling wel blijft gelden voor emissievrije bestelwagens, zoals de 100% elektrische Renault Master E-Tech. Deze hebben momenteel bovendien een minder lange levertijd dan veel diesel bestelwagens en zijn momenteel ook vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.

2022-rt-master-caisse-e-tech-02
LVS-Trucks-Renault-Trucks-Master-E-Tech-007
LVS-Renault-Master-E-Tech-gekoelde-bakwagen-levert-krat-met-fruit-af-bij-klant
LVS-renault-master-e-tech-pakket-bezorgen-koerier

Heeft u binnenkort een nieuwe bedrijfswagen nodig? Laat u vooraf goed informeren, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Wij helpen u graag slimmer op weg.