Hernieuwbare Brandstofeenheden

Geld verdienen met het opladen van een elektrisch voertuig? Het kan met Hernieuwbare Brandstofeenheden

Schoner, stiller en beter voor het milieu. Rijden met een elektrische truck of bedrijfswagen heeft veel voordelen. Wist u dat het opladen van een elektrisch voertuig u zelfs geld kan opleveren? Dat kan met zogenaamde Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE’s). Wat zijn HBE’s en wat kan u dit als bedrijf opleveren?

Wat is een Hernieuwbare Brandstofeenheid?

Een Hernieuwbare Brandstofeenheid is een certificaat. Als logistiek bedrijf krijgt u HBE’s als u uw elektrische voertuig(en) op uw eigen bedrijfslocatie oplaadt. Deze HBE’s kunt u vervolgens verhandelen. Partijen die fossiele brandstoffen produceren, moeten hun CO2-uitstoot namelijk compenseren met de aankoop van HBE’s. Als u HBE’s creëert, kunt u deze dus verkopen aan deze partijen. Dit systeem is in 2015 geïntroduceerd in Nederland om de transportsector groener te laten rijden en elektrisch rijden te stimuleren.

Wanneer krijg je Hernieuwbare Brandstofeenheden?

Heeft u een laadpaal op uw bedrijfslocatie voor het opladen van elektrische trucks of bedrijfswagens? Voor de energie die naar de laadpalen gaat, krijgt u Hernieuwbare Brandstofeenheden. Hoe snel u een HBE krijgt, hangt af van het type stroom dat wordt gebruikt om een elektrisch voertuig op te laden: reguliere netstroom of zelf opgewekte energie. 

Als u op eigen terrein energie opwekt, zoals zonne-energie, dan verdient u meer HBE’s omdat zelf opgewekte energie groener is dan netstroom. Gebruikt u voor het opladen van een voertuig energie die de stroomleverancier levert? Dan krijgt u voor elke 230 kWh één HBE. Gebruikt u zelf opgewekte energie? Dan krijgt u voor elke 70 kWh één HBE.

Wat leveren Hernieuwbare Brandstofeenheden op?

Een HBE heeft geen vaste prijs. De prijs is een kwestie van vraag en aanbod. De afgelopen jaren was de gemiddelde prijs 12,35 euro per HBE. Onderstaand rekenvoorbeeld geeft inzicht in de mogelijkheden.

Stel: u rijdt jaarlijks 50.000 kilometer met een bakwagen. U laadt dit voertuig steeds op eigen terrein op en de stroom komt van zonnepanelen. Dit levert u jaarlijks 967 HBE’s op. Met een prijs van 12 euro per HBE, verdient u bij het verhandelen van de HBE’s dus 11.604 euro.

1 HBE is gemiddeld ruim € 12 waard

Meer weten over Hernieuwbare Brandstofeenheden?

Robert Gunsing van Mobilyze is dé expert op dit gebied. Op de website van Mobilyze staat meer informatie over Hernieuwbare Brandstofeenheden, de voorwaarden om in aanmerking te komen voor Hernieuwbare Brandstofeenheden en een handige rekentool waarmee u direct kunt berekenen wat Hernieuwbare Brandstofeenheden uw bedrijf kunnen opleveren.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een elektrische truck of bedrijfswagen?

Onze Electromobility Specialist beantwoorden al uw vragen en maken graag een TCO-berekening voor u. Interesse?