Innovatieve technieken om ongevallen te verminderen

Innovatieve technieken om ongevallen te verminderen

Zolang er verkeersongevallen blijven gebeuren, zoekt Volvo Trucks naar manieren om de verkeersveiligheid te verbeteren. Het doel is verkeersongevallen te voorkomen voordat ze plaatsvinden. Dit wordt gedaan door middel van onderzoek en geavanceerde technologieën.

De trucks van tegenwoordig zijn over het algemeen uitgerust met een reeks geavanceerde technologieën. Denk dan aan sensoren, radars, camera's en voorzieningen voor gegevensverwerking. Veel van deze systemen zijn wettelijke vereist: er worden echter nog steeds verbeteringen aangebracht en veel van de oplossingen die Volvo Trucks biedt, gaan verder dan de deze vereisten.

T2017_0223

Veiligheidssystemen zorgen voor verbetering

Het is gebleken dat de actieve veiligheidssystemen wel degelijk bijdragen aan veiligere wegen. Na de invoer van Electronic Stability Control is het aantal ongelukken waarbij een truck kantelt in een bocht aanzienlijk verminderd. Het is zaak om voor de meest voorkomende ongevallen manieren te vinden waarop deze kunnen worden voorkomen door de inzet van verschillende technologieën.

De veelvoorkomende ongevallen waarbij trucks en fietsers zijn betrokken, vinden bijvoorbeeld plaatst wanneer de truck afslaat naar de bijrijderskant. Onderzoek toont aan dat de meest voorkomende oorzaak ervan, slecht zicht vanuit de cabine is. Een voor de hand liggende oplossing is dus het vinden van manieren waardoor de chauffeur de fietsers in dit gebied gemakkelijker kan zien - zoals de dodehoekcamera aan de bijrijderskant of Side Collision Avoidance Support.

T2020_0817 (1)

De invloed van digitalisering

Door de technologische vooruitgang is het gemakkelijker om risicovol gedrag te bepalen en veiliger rijden te stimuleren. Gegevens kunnen daarbij veel zeggen over de rijvaardigheid van een chauffeur en de rijomstandigheden. Zo zijn er verschillende situaties die gemonitord kunnen worden en die aangeven dat een chauffeur een groter risico loopt op een ongeval. Als er uit inzichten blijkt dat een Chauffeur zich vaak in een onveilige situatie begeeft kan er bijvoorbeeld een chauffeurstraining gevolgd worden.

Ondanks alle technische snufjes en digitalisatie om de veiligheid te verbeteren is het aller belangrijkste natuurlijk een ervaren en oplettende chauffeur. Het doel van Actieve Veiligheidssystemen is chauffeurs te ondersteunen en hun vaardigheden aan te vullen.