Vels Transport gaat elektrisch rijden met Volvo Trucks

Vels Transport gaat elektrisch rijden met Volvo Trucks

Vels Transport neemt binnenkort zijn eerste elektrische trucks in gebruik. Het transportbedrijf uit Oostzaan krijgt een Volvo FH Electric-trekker en een Volvo FMX Electric met HMF-autolaadkraan geleverd. Met de aanschaf van twee elektrische trucks speelt Vels Transport in op de vraag van klanten naar emissieloos (bouw)transport. De trucks worden geleverd door Volvo Trucks-dealer LVS Trucks.

Vels Transport houdt zich bezig met het transport van bouwmaterialen, vervoer van materialen voor evenementen en beurzen, hijswerkzaamheden en containerverhuur. Dagelijks vervoert het bedrijf ook veel materialen voor de energiesector. Een groot deel van de werkzaamheden speelt zich af in en rond Amsterdam, vertelt Gerbrand Oterdoom, directeur van Vels Transport. “Vanuit Oostzaan zijn we binnen 15 minuten in het centrum van Amsterdam. Dat is een van de steden die in 2025 een zero-emissie invoeren. Als transportbedrijf moeten we ons daar op voorbereiden, net zoals klanten steeds vaker vragen om bepaalde transporten zero-emissie te doen. Daarom nemen we in 2024 onze eerste elektrische trucks in gebruik.”

Keuze voor af fabriek oplossing

Vels Transport gaat rijden met een Volvo FH Electric 4x2-trekker en een Volvo FMX 6x2 met 50 tonmeter HMF-autolaadkraan. “Volvo Trucks is voorloper in elektrische trucks”, zegt Oterdoom over de keuze voor deze voertuigen. “De technische mogelijkheden die een dieseltruck biedt qua chassis en configuratie, zijn bij Volvo Trucks óók mogelijk met een elektrische truck. Daarmee onderscheidt Volvo Trucks zich echt. Bovendien biedt Volvo Trucks alles af fabriek en dat vinden we heel belangrijk. Wij hoeven niet te pionieren, de stap naar elektrisch is al spannend genoeg. Risico’s willen we zoveel mogelijk uitsluiten en daarom gaan we voor de zekerheid van een af fabriek oplossing.”

Volvo FH Electric is multifunctioneel inzetbaar

De Volvo FH Electric 4x2-trekker is inzetbaar met verschillende type opleggers. Oterdoom: “Met deze truck willen we zoveel mogelijk klanten bedienen. Qua opbouw en uitrusting is deze trekker geschikt voor zowel open opleggers, kraanopleggers als huiftrailers. Daardoor kunnen we met deze truck voor verschillende opdrachtgevers rijden, en dus ook voor klanten die af en toe een rit elektrisch gedaan willen hebben.”

Bouwplaatsen zero-emissie beleveren met Volvo FMX Electric

De Volvo FMX 6x2 met 50 tonmeter HMF-autolaadkraan wordt als eerste geleverd. “Voor deze truck hebben we een versterkt chassis nodig en ook dat kan Volvo Trucks af fabriek leveren. De Volvo FMX gaan we voornamelijk inzetten voor hijswerkzaamheden bij bouwprojecten. Nu al horen we van opdrachtgevers dat er bij de aanbesteding van een project als eis wordt gesteld dat materiaal zero-emissie wordt aangeleverd. Dat kan het verschil maken tussen een project wel of niet gegund krijgen. Met de inzet van een elektrische bouwtruck kunnen we opdrachtgevers daarmee helpen.” 

Support van de dealer

Vels Transport heeft zich uitgebreid laten adviseren door LVS Trucks. “Elektrisch is nieuw voor ons en daarom willen we risico’s zoveel mogelijk uitsluiten. Bij de inzet van een elektrische truck komt zoveel meer kijken dan alleen het voertuig. Daarom is het belangrijk dat de dealer je goed informeert. LVS Trucks heeft experts die gespecialiseerd zijn in elektrisch. Wat ik ook goed vind is dat LVS Trucks kennissessies met experts organiseert over zaken die te maken hebben met elektrisch rijden. Hoe ziet het TCO-plaatje eruit? Wat zijn de ervaringen van bedrijven die al met elektrische trucks rijden? Hoe kun je het opladen regelen? Voor onze eerste twee elektrische trucks hebben we op ons terrein in Oostzaan laadfaciliteiten laten plaatsen, maar we kijken ook al verder richting de toekomst. Wat hebben we nodig aan capaciteit om in de toekomst verder te kunnen opschalen? Ook over dat soort vraagstukken kunnen we met LVS Trucks sparren.”

Training van de chauffeur

Chauffeurs krijgen ondersteuning bij de overstap naar elektrisch. Oterdoom: “Elektrisch rijden vraagt een andere rijstijl van de chauffeurs. Het is belangrijk om de truck goed te laten uitrollen en op de juiste manier te remmen, zodat je zoveel mogelijk energie regenereert. Ook op dat gebied worden we geholpen door LVS Trucks. We hebben kunnen proefrijden met een elektrische demotruck en toen is ook een chauffeurstrainer van LVS Trucks mee geweest om onze chauffeurs tips en instructies te geven.”

Over Vels Transport

Vels Transport is opgericht in de jaren ’30. Sinds 2020 is Vels Transport een zusterbedrijf van Kisjes Transport & Verhuur uit Apeldoorn, waarvan Gerbrand Oterdoom eveneens eigenaar is. Het wagenpark van beide bedrijven bestaat uit 36 trucks, waarvan vijf Volvo-trucks.

 

Ontwerp Vels Oostzaan - FH4x2T electric definitief