Volvo onthult vernieuwde elektrische trucks voor emissievrije stadsdistributie

Volvo onthult vernieuwde elektrische trucks voor emissievrije stadsdistributie

Met een elektrische actieradius tot 450 km, een oplaadtijd die met 50 procent is verkort en geavanceerde veiligheidssystemen, maakt Volvo's gemoderniseerde middelzware elektrische vrachtwagenlijn emissievrij transport en veilige stadsdistributie mogelijk. De vernieuwde modellen van zowel de Volvo FL als FE hebben niet alleen een frisse uitstraling gekregen, maar zijn ook uitgerust met nieuwe functionaliteiten.

Nu steden streven naar zero-emissiezones en bedrijven hun inzet voor duurzaamheid vergroten, worden vrachtwagens die kunnen voorzien in alle logistieke behoeften in stedelijke gebieden relevanter dan ooit. Om aan deze eisen te voldoen, onthult Volvo Trucks nu de vernieuwde Volvo FL en FE Electric - elektrisch aangedreven middelzware trucks.

De Volvo FL en FE lenen zich voor diverse toepassingen in stedelijke omgevingen, zoals distributie, afvalverwijdering en bouwtransport. De elektrische versies zijn sinds 2019 op de markt en worden verkocht in meerdere markten in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Australië.

Verbeterde actieradius en verkorte laadtijd

De AC-laadcapaciteit van de batterij-elektrische middelzware truck is bijna verdubbeld tot 43 kW, wat resulteert in 50% kortere laadtijd. De recent geïntroduceerde accupakketten met grotere capaciteit bieden een totale actieradius tot 450 km per lading.

"Volvo Trucks heeft een toonaangevend aanbod van elektrische trucks en wij verbeteren ze voortdurend om meer bedrijven in staat te stellen de stap te zetten naar zero-emissievoertuigen voor hun dagelijkse werkzaamheden", zegt Jessica Sandström, Head of Product Management bij Volvo Trucks. "De vernieuwde Volvo FL- en FE Electric-modellen zijn ideale werkinstrumenten voor bedrijven die duurzaamheid hoog op hun agenda hebben staan en bieden een breed scala aan toepassingen voor hun klanten."

updated-volvo-fl-fe-1

Veiligheidsfuncties die GSR overtreffen

Veiligheid staat voorop in de stadsdistributietrucks, zij delen vaak beperkte ruimte met auto's, fietsers en voetgangers in drukke stedelijke gebieden. Een reeks nieuwe veiligheidskenmerken verhoogt de veiligheid voor zowel de bestuurder als andere weggebruikers. Met deze veiligheidsupgrades, die nu beschikbaar zijn op alle aandrijfvarianten van de Volvo FL en FE, worden de algemene veiligheidsvoorschriften (General Safety Regulations, GSR) die in 2024 van kracht worden, overtroffen.

Nieuw ontwerp

De Volvo FL en FE hebben ook een nieuw aantrekkelijk design met een vernieuwde voorkant, opvallende LED-koplampen en een versterkt Iron Mark-merkteken en Volvo-woordmerk aan de voorkant.

Bovendien zijn alle aandrijflijnvarianten van de Volvo FL en FE, inclusief elektrisch, gas en diesel, voorzien van nieuwe functies waardoor ze nog beter geschikt zijn voor transportactiviteiten in de stad.

Een aantal updates van de Volvo FL- en FE-functies op een rijtje:

  • De buitenspiegels zijn slanker gemaakt, zodat de bestuurder een beter direct zicht op de omgeving rond de cabine heeft.
  • Het interieur heeft nieuwe LED-verlichting en een afsluitbare opbergruimte die de werkomgeving verbetert.
  • Volvo FL en FE kunnen worden uitgerust met een 360 graden birdview-camerasysteem en/of een zijzichtcamera.
  • De nieuwe sleutelhanger zit boordevol nieuwe gebruiksvriendelijke functies.
  • De elektrische versie heeft een nieuwe elektrische PTO-interface, waarmee de carrosserie kan worden opgebouwd zonder elektromechanische motor, wat de carrosseriebouw vereenvoudigt en gewicht bespaart.
  • Nieuwe veiligheidssystemen zijn onder andere Vulnerable Road User Detection, Side Collision Avoidance Support en Driver Alert Support.

De nieuwe Volvo FL- en FE-modellen kunnen vanaf nu worden besteld en de leveringen beginnen in de eerste helft van 2024.

updated-volvo-fl-fe-4
updated-volvo-fl-fe-5
updated-volvo-fl-fe-6
updated-volvo-fl-fe-7