subsidies-bedrijfswagens

MIA, Vamil, SEBA...

Weet u alles al?

Elektrisch rijden heeft veel financiële voordelen. Niet alleen qua brandstof en onderhoudskosten, maar ook met betrekking tot de subsidies en investeringsaftrek waardoor u onder de streep veel minder geld kwijt bent voor uw Renault Master E-Tech dan u wellicht denkt. Wij helpen u daarmee graag op weg. 

SEBA

Allereerst is er de Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto’s, de SEBA. Deze subsidie is voor ondernemers en non-profitinstellingen. Met deze regeling ontvangt u bij een voertuigcategorie N1* 10% van de netto catalogusprijs. Dat is de prijs exclusief btw, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor de kenteken afgifte. Bij een voertuigcategorie N2** ontvangt u 10% van de verkoopprijs zonder btw en als kleine onderneming of non-profitinstelling is dat zelfs 12%. Voor iedere bedrijfsauto is het subsidiebedrag maximaal € 5.000,-.
 

Wilt u SEBA krijgen? Dan moet u voldoen aan de Voorwaarden en Verplichtingen SEBA.

Een aantal belangrijke voorwaarden:

  • Wanneer u de subsidieaanvraag indient, mag de koop- of financial leaseovereenkomst nog niet definitief zijn. U kunt nog afzien van koop als u toch geen subsidie krijgt. In de Begrippenlijst SEBA staan details van een nog niet definitieve overeenkomst;
  • De bedrijfsauto mag op de datum van de aanvraag nog niet aan u geleverd zijn en niet op uw naam staan;
  • De aanschaf van een nieuwe elektrische bedrijfsauto (N1* of N2** met max tot 4.250 kg) vindt plaats met een overeenkomst;
  • Een belangrijke verplichting is dat de gekochte emissie loze bedrijfsauto 3 jaar ononderbroken op uw naam staat als subsidieontvanger.

VOORBEELD SEBA:
U heeft een kleine onderneming en investeert in een Renault Master E-Tech van € 55.000.-. U kunt een aanvraag doen voor de SEBA subsidie van 12% van de verkoopprijs (€ 6.600,-), met een max. van € 5.000,-.  Op RVO vindt u de actuele budgetstand van de subsidie en informatie over de aanvraag van deze subsidie.

GEMEENTESUBSIDIES

In veel gemeentes worden nog aanvullende subsidies afgegeven, zo kunt u bij gemeente Amsterdam bijvoorbeeld in aanmerking komen voor Subsidie Uitstootvrije Bedrijfsauto. Een subsidie die voor een nieuwe N1* bestelauto kan oplopen tot 20% tot € 40.000,-. De gemeente waar u gevestigd bent kan u over het algemeen verder helpen met de daar geldende subsidiemogelijkheden.

VOORBEELD:
De maximale subsidie die u aanvullend bij bijvoorbeeld gemeente Amsterdam zou kunnen krijgen voor de Renault Master E-Tech, is 20% van de aanschafprijs. Uitgaande van een investering van € 55.000,- is dat € 11.000,- aan subsidie.

VAMIL

Met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kunt u voor sommige bedrijfsmiddelen 75% van de investeringskosten afschrijven. Omdat een elektrische bestelauto onder categorie G op de milieulijst 2022 valt, komt deze alleen in aanmerking voor een Milieu-investeringsaftrek (MIA).

Ieder jaar wordt er een nieuwe milieulijst opgesteld. De lijst voor 2022 vindt u hier.

*N1 is voor het vervoer van goederen ontworpen en gebouwde voertuigen met een technisch toegestane maximummassa van ten hoogste 3.500 kg
**N2 is voor het vervoer van goederen ontworpen en gebouwde voertuigen met een technisch toegestane maximummassa tot 4.250 kg (voor deze subsidieregeling)

Renault-Master_etech_in-de-stad_LVS-Bedrijfswagens

MIA

Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag, m.u.v. de eerste € 11.000,-. Die aftrek komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. Let er wel op dat hierin ook de subsidies uiteraard worden afgetrokken van de investering.

VOORBEELD: 
Normaliter is uw fiscale winst € 75.000,- en u betaalt 25% belasting over uw fiscale winst. U investeert voor € 55.000 in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst met code G is vermeld. U heeft de € 5.000,- SEBA ontvangen en ontvangt ook nog de €11.000,- Gemeentesubsidie. 

De Milieu-investeringsaftrek voor categorie G is 45% van, in uw geval, € 28.000,- (€ 55.000 - € 11.000 - € 5.000 - € 11.000), dat is € 12.600,-.

De fiscale winst wordt nu € 62.400,- (€ 75.000 - € 12.600). 
Zonder MIA zou u (25% van € 75.000,-) € 18.750 belasting moeten betalen. 
Door gebruik te maken van de MIA betaalt u maar (25% van € 62.400,-) € 15.600,- belasting. Het voordeel is € 3.150,-.

Wij helpen u graag verder.

Noord-Holland

Fedor Van Oostveen - LVS Bedrijfswagens - LVS Trucks

Fedor van Oostveen (Noord-Holland)

Verkoper Renault Bedrijfswagens
LVS-dick-rood

Dick Rood (Noord-Holland)

Verkoper Renault Bedrijfswagens

Friesland

Wigger Jelsma - LVS Bedrijfswagens - LVS Trucks

Wigger Jelsma (Friesland)

Verkoper Renault Bedrijfswagens
Jorick-van-der-Hoek_LVS-Bedrijfswagens1-1

Jorick van der Hoek (Friesland)

Verkoper Renault Bedrijfswagens